Feestdagen

08-12-2011 09:31

lohri

Lohri markeert de koudste dag van de winter en wordt met name gevierd in de Punjab, in het noorden van India.

Het is een oogstfeest dat meestal met vuurwerk en feestelijke optochten gepaard gaat.
Omdat het feest gerelateerd is aan de stand van de zon wordt het op een vaste dag gevierd.
De oorsprong van Lohri heeft te maken met het verhaal van Dulla Bhatti, een moslim struikrover die in Punjab leefde tijdens het bewind van keizer Akbar.

Naast het beroven van de rijken, redde hij Hindoemeisjes die onder dwang meegenomen werden om te worden verkocht op de slavenmarkt van het Midden-Oosten. Hij regelde voor hen een huwelijk met Hindoejongens en een bruidsschat. Hoewel hij dus een bandiet was, werd hij een held voor alle Punjabi's. In elk lied dat met Lohri gezongen wordt komt zijn naam wel voor om Dulla Bhatti te bedanken.

 

Makar Sankranti

Op deze dag wordt gevierd dat de glorieuze zonnegod Makar Sankranti weer richting het noorden gaat. Makar Sankranti wordt gevierd in de maand Magha, jaarlijks op 14 januari. Een van de weinige hindoefeesten die gerelateerd zijn aan de zon en daarom jaarlijks op een vaste dag valt van de internationale (westerse) kalender.
Het feest wordt door heel India uitbundig en vooral op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.
Hindoeïsten geloven ook dat zij die op 14 januari sterven, hun reincarnatiecyclus doorbreken en één worden met god.

 

Holika Dahan

Het feest herinnert aan Holika, zuster van de hardvochtige koning Harnaakoes. Koning Harnaakoes liet zich als god vereren. Zijn zoon Prahlaad weigerde daaraan mee te doen, hij vertikte het een mens te aanbidden. De koning probeerde vergeefs zijn zoon te overreden. Prahlaad volhardde in het aanbidden van de ware god, zong liederen ter ere van deze god en maande ook andere kinderen dit te doen. De koning beschouwde dit als ondermijning van zijn gezag en besloot zijn zoon te doden Hij liet hem met stenen verzwaard in zee gooien, maar Prahlaad bleef wonderwel drijven.
Het lukte ook niet om hem met wapens te doden. En nadat hij levend was begraven, bleek hij na enige weken nog springlevend te zijn. Daarna nam de zuster van Harnaakoes, Holika, met de prins plaats op een brandstapel, in de mening dat vuur geen vat op haar had. Nadat het vuur de hele nacht had gebrand, bleek de vrome Prahlaad gespaard te zijn en Holika verbrand.
Tijdens de Holika-ceremonie loopt iedereen rond het vuur onder het roepen van verwensingen aan het kwaad. Ook werpt men rijstkorrels, aarde en stenen in het vuur om alle slechte gedachten en gewoonten te verbranden.

 

Ramnavmi

Ramnauwmi, geboorte van Ram (Hindoeïsme).
Op de negende dag van de lichte maandhelft van de maand Chaitra, zou Ram, oftewel Shri Ramchandra - de zevende incarnatie van Vishnu - zijn geboren. Als zoon van koning Dasaratha en koningin Kausalaya van Ayodhya, heeft Ram vele heldendaden verricht. Deze zijn door Valmiki zeer kleurrijk beschreven in het Sanskrit epos Ramayana. Dit heldendicht is in het Hindi getransformeerd door de bekende 16e eeuwse dichter Tulsidas.
Ram wordt door de Hindoes als ideale mens en koning beschouwd. Een ideale samenleving wordt "Ramraj" (godsrijk) genoemd. Op Ramnavmi vinden in tempels speciale diensten plaats, waarbij fragmenten uit de Ramayana van Tulsidas worden gezongen.

 

Krishna Yanamashtmi

Een feest met veel muziek, toneel, zang en dans waarbij de verjaardag van Krishna wordt gevierd. Krishna wordt gezien als de volledige incarnatie van de god Vishnu. Hij werd onder erbarmelijke omstandigheden geboren toen zijn ouders gevangen zaten. Het voorlezen uit de Bhagavadgita - een leerdicht van Shri Krishna - staat die dag centraal in de verschillende tempels en bijeenkomsten.
Met Ram is Krishna de meest vereerde incarnatie van Vishnu. Krishna is de onderrichter. De Bhagavad Gita ( het Lied des Heren ) en de Bhagavad Puran zijn aan hem gewijd. De Bhagavad Gita is een onderdeel van het grootste epos aller tijden en aller volkeren, n.l. de Mahabharata, die uit ruim 100.000 shloka's ( twee-regelige Sanskritsirofen ) bestaat. Op Krishna Janmastmi worden vooral in de tempels diensten gehouden, waarbij over het algemeen uit de Bhagavad Puran ( verhalen uit het leven en de leer van Krishna ) wordt voorgelezen.